Pierogi – czym różnią się polskie od takich z innych zakątków świata

Pierogi w Polsce są powszechnie znanym posiłkiem. Sporo z Was zapewne myśli, że to oryginalna polska potrawa i nie zjemy jej nigdzie indziej na świecie. W tym przypadku mylicie się ponieważ to jedzenie znajdziemy w wielu zakątkach świata, ale wszędzie będzie w trochę innej formie. Czym różnią się polskie pierogi od gruzińskich chinkali lub włoskich ravioli?

Artkuł został stworzony z pomocą firmy Bacha – formierki do pierogów dla restauracji.

Jakie i z czym są polskie pierogi?

W Polsce znajdujemy pierogi z farszem słodkim i słonym. Popularne są pierogi z grzybami, mięsem ale też na słodko z truskawkami albo jagodami. Te słone zazwyczaj jemy ze smażoną cebulką albo skwarkami, takie słodkie ze śmietaną, jogurtem albo po prostu z cukrem. Pierogi w Polsce przeważnie gotujemy w gorącej wodzie, jednak zdarzają się także takie smażone i pieczone. Robienie pierogów w domu jest często bardzo czasochłonną robotą dlatego wszędzie tam, gdzie konieczne jest zrobienie ich w dużych ilościach, pomocne będą gastronomiczne maszyny do pierogów. 

Pierogi na świecie

W Indiach spotkać możemy trójkątne pierogi, o nazwie samos. Są one wysmażane na patelni i można je spotkać w Azji i niektórych miejscach w Afryce, a podawane są z sosem miętowym.

Chiny uznawane są za państwo, z którego przywędrowały do nas pierogi. Tam potrawa ta nazywa się wonton i przeważnie serwowana jest jako dopełnienie w zupie. Tradycyjnie farsz robi się z mielonego mięsa wieprzowego, krewetek lub ostryg, oleju sezamowego a także sosu sojowego.

We Włoszech znajdziemy parę różnych rodzajów pierogów. Zaczynając od kwadratowych ravioli, które nadziewane są warzywami, serem a czasem i mięsem, przez tortellini, które w przeważnie są z farszem z cielęciny albo wieprzowiny, aż po agnolotti, które spotkamy w rejonach Piemontu i będą wypełnione farszem z pieczonej wołowiny i warzyw, albo sera.

Ostatnio niesamowicie popularne są dania gruzińskie, a razem z nimi pierożki chinkali. Są to większe niż znamy kołduny, które są wypełnione zupą. Początkowo trzeba wypić ją ze środka, a potem zjeść pozostałość pieroga.

Pierogi zjemy także w Hiszpanii pod nazwą empanada. Są one smażone, a farsz jest przeważnie mięsny albo warzywny. Ciasto takich pierogów różni się w zależności od regionu.

Blisko wschodniej granicy Polski spotkamy również białoruską oraz litewską odmianę tej potrawy czyli kołduny.

Przygotowywanie pierogów

Standardowymi produktami na ciasto do pierogów jest mąka z ciepłą wodą. Są ludzie, którzy dają do niego też jajko, inni mówią, że sprawia to, że ciasto staje się mało elastyczne, więc omijają ten produkt. Ciasto na pierogi koniecznie musi być bardzo dobrze wyrobione, dzięki temu stanie się elastyczne a potem nie będziemy mieli problemu z rozpadaniem się ani podczas lepienia, ani w trakcie gotowania.

Zrobione ciasto trzeba rozwałkować, następnie wykrawać z niego kółka, do których należy nałożyć farsz kolejno złożyć na pół i zalepić. Istotne jest żeby dokładnie zlepić ciasto, aby przez przypadek pieróg nie rozkleił się w trakcie gotowania. Tak samo wałkowanie jak i klejenie możemy robić samodzielnie, ale istnieją też specjalne formierki do pierogów. Niewielkie formierki bez problemu można wykorzystać w domu, duże gastronomiczne maszyny do pierogów przeważnie widuje się w pierogarniach albo pozostałych lokalach, które robią bardzo duże ilości pierogów.