Jaka jest tajemnica idealnej pizzy?

W dzisiejszych czasach na każdej ulicy zobaczymy pizzerię. Pizzerie są we wszystkich, małych i dużych miejscowościach, więcej jest włoskich restauracji, niż takich z polską kuchnią. Jednak czy wszędzie wypiekana jest dobra pizza? Czy znalezienie doskonałej pizzy jest łatwe? Co takiego powoduje, że pizza jest uznawana za dobrą?

Kluczowe jest ciasto na pizzę

Z pewnością każdy wie, że wyróżniamy dwa warianty ciast do pizzy – cienkie i grube. Ciasto cienkie jest charakterystyczne dla wzorowych włoskich pizz. Ciasto grube przywodzi na myśl amerykańskie pizze z podwójnym serem. Obydwa mają swój urok i swoich fanów. Jedyne ciasto na pizzę, które nie smakuje nikomu, to takie o konsystencji ciągnącej się podeszwy laczka. Takiego ciasta nie chcecie zjeść w żadnej pizzeri.

Sos pomidorowy na pizzy też jest równie istotny

Sos pomidorowy to jest kolejny wysoce istotny komponent pizzy. Na pewno mogliście spotkać się z daniem, które nie miało go prawie wcale, tak, że nie chciało się tego jeść, bo było wyraźnie niesmaczne. Najlepiej gdyby sos był przygotowany samodzielnie w pizzeri. Powinien być zgęstniały, tak żeby nie spływał ze spodu. Powinniście wiedzieć, że prawdziwe włoskie sosy są pełne ziół takich jak bazylia i oregano, zawierają też w sobie czosnek i oliwę z oliwek. Nie można dodać go za mało, ponieważ wtedy pizza będzie sucha, ale nie należy też przeginać z ilością, żeby ciasto nie sflaczało.

Wszystko o dodatkach do pizzy

Jak wiele ludzi, tyle preferowanych wariacji pizzy. W pizzeriach, takich jak np. Coffee Time  – pizzeria Kościerzyna, często zobaczymy bardzo dużo najróżniejszych możliwości tego dania. Można dodać na nią wszystko na co mamy ochotę, zaczynając od tradycyjnej pizzy capriciosy, przez takie z każdym rodzajem mięsa, podwójnym serem i chipsami. W końcu pizza musi nam pasować, a nie być oryginalna włoska. 
Coraz więcej pizzeri stawia na niesztampowe i dobre jakościowo składniki. W dawnych czasach pizza z rukolą była niespotykana, teraz znajdziesz ją nawet w niewielkich miastach, takich jak Kościerzyna.
Istnieje jeszcze jeden składnik, który prowadzi do kłótni, a mianowicie sos na pizzę. Jesteśmy przyzwyczajeni do zajadania się pizzą z sosem czosnkowym lub ketchupem. I nie ma w tym nic złego. Nie bądźmy zdziwieni, że włoskie pizzerie zaproponują nam zamiast sosu oliwę z oliwek. W końcu pizza pizzy nie równa, a Polak zawsze będzie miał inny gust i smak, nawet jeśli wszystkie lokale będą podawały spaghetti i pizze. 
Reasumując, nie ma pizzy doskonałej. Dla jednego powinna to być oryginalna pizza włoska na cienkim cieście, sosem pomidorowym i bazylią, dodatkowo polana oliwą z oliwek, a dla kogoś innego będzie to grube ciasto z kurczakiem, ananasem i podwójnym serem, a na to duża ilość sosu czosnkowego. Istotne jest znalezienie pizzeri, która spełni nasze oczekiwania, a taka z pewnością znajduje się w Kościerzynie.